av Dan Hanssen

Regjeringen ønsket å utvide salgstid med én time - Uaktuelt, svarer de rødgrønne

31 Jan, 2018
Den blågrønne regjeringen ønsket å endre salgstiden på alkohol i butikk fra klokken 20.00 (18.00) slik det er i dag, til 21.00 mandag til lørdag. Også Vinmonopolet skulle få den nye salgstiden. De siste årene har nemlig alkoholsalget i Norge gått ned, trolig på grunn av svenskehandel, «sprittaxier» og hjemmebrent. Uaktuelt, svarer de rødgrønne partiene Ap, SV, Sp og KrF.


I løpet av de tre første kvartalene i fjor gikk alkoholsalget i Norge ned med 1,6 prosent, sammenlignet med samme tid i fjor. Noe av grunnen er trolig tilgjengelighet og pris.


Ølsmuglingen til Norge har eksplodert de siste årene. YouGov gjorde for Bryggeri- og drikkevareforeningen i 2015, viste at hele en av tre nordmenn er åpne for å kjøpe utenlandsk øl til halv pris dersom det ikke er noen fare for å bli oppdaget. Også blant russen er utenlandsk øl populært. Etter et russestevne på Tryvann i Oslo i 2016 meldte selskapet som ryddet opp etter dem at «rundt 80 prosent av ølet som ble konsumert var smuglervarer fra Polen og Baltikum».


Russ fra årets kull som DINAVIS har snakket med sier de har fått tilbud på halvliterbokser med øl til 10 kroner boksen fra smuglere. Hvor mye smuglerøl som konsumeres i Norge finnes det ikke noen tall på.


Et av regjeringens foreslåtte virkemidler mot å få ned det ulovlige salget er å øke salgstider. I dag stenger Vinmonopolet klokken 18 på hverdager, og klokken 20 på lørdager. I dagligvarebutikker og kiosker er salgstider for alkohol 20 på hverdager og 18 på lørdager. Forslaget til regjeringen var klokken 21, mandag til lørdag.


Dette provoserer KrF som i dag vil fremme forslag mot økt salgstid, og får ifølge det NRK erfarer støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.


Dermed blir det trolig ikke noe av de økte salgstidene for alkohol i Norge.