av Dan Hanssen

Det kan være fornuftig å endre salgstidene for alkohol uten å øke dem.

01 Feb, 2018
LEDERARTIKKEL: I Norge varer ølsalget fra 8.00 om morgenen til 20.00 (hverdager), og 18.00 (lørdager). Har du noen gang tenkt over hvem som har behov for å kjøpe alkohol tidlig om morgenen? Jeg har selv lagt merke til dem når jeg handler frokost, og det er som regel de slitne, herjede alkoholikere som gikk tom for øl mens vi andre sov, og som trolig har slitt fælt med abstinenser og telt ned på timene frem til ølsalget skal åpne, som må ha øl så tidlig.


De rødgrønne partiene KrF, SV, Sp og Arbeiderpartiet gikk beinhardt ut og sa de var imot utvidede åpningstider. Men hva hvis vi bare forskjøv salgstidene? For eksempel fra 09.00 til 21.00 på hverdager, og 12.00 til 21.00 på lørdager? Det ville gitt eksakt like mange salgstimer som i dag, og ville derfor ikke kunne vært sett på som en liberalisering eller utvidelse av åpningstidene. Alkoholvarene hadde altså ikke vært enda mer tilgjengelig. Det ville derimot vært fornuftig med tanke på når folk klest med travle tid har tid til å kjøpe alkohol.


På nærbutikken min om morgenene står disse alkoholikerne som må ha «medisinen» sin ofte i kø rett før hengelåsene på øbkjøleskapene i butikkene fjernes. Disse ser jeg derimot svært lite til de gangene jeg handler mat rett før ølsalget stenger. De som kjøper da, er oppegående, streite mennesker uten åpenbare rusproblemer.
Det er til syvende og sist kommunene selv som vedtar salgstidene for alkohol, og disse kan variere, men den nasjonale maksimaltiden i Norge er fra 08.00 til 20.00.