av Dan Hanssen

Arbeiderpartiet vil ha 50 % kvinneandel i filmbransjen - Grande sier nei

04 Feb, 2018
I et stort intervju med Klassekampen denne helgen sier kulturminister Trine Skei Grande (V) blant annet at hun vil løse opphavsretten slik at det blir lettere å sette opp for eksempel musikaler.


På grunn av prisen man må betale til rettighetshaverere blir det nesten aldri satt opp musikaler i Norge. Kulturminister Grandes drøm er at det skal bli lettere å sette opp musikaler som for eksempel Dirty Dancing.


Nå vil hun myke opp bestemmelsene som med dagens lovverk gir kunstnerne sytti års råderett over egne verk. Etter det skal man vederlagsfritt få kunne bruke verket.


– Noen er så restriktive i forvaltningen av åndsverk at de nærmest tar åndsverkene bort fra oss. Jeg er et barn av 1980-tallet, og noen av musikalene fra den tida, som «Dirty Dancing», blir aldri satt opp fordi det er så dyrt. Jeg er opptatt av at kunstnerne må få bestemme over egne verk, men når barn, barnebarn og oldebarn av kunstnerne tar verkene vekk fra oss, mener jeg det er en kunstpolitisk utfordring, sier hun til Klassekampen.


Arbeiderpartiet vil ha 50 % kvinneandel i filmbransjen


Den rødgrønne regjeringen satt i 2006 som mål at nøkkelroller som regissører, produsenter og manusforfattere i filmbransjen skulle bestå av minimum 40 % kvinner. 12 år senere er målet fortsatt ikke nådd, og til tross for dette ønsker Ap å øke andelen til 50 %.


– Det er veldig rart å bruke som argument at vi ikke klarer 40 prosent kvinneandel, så derfor bør vi sette 50 prosent som mål. Vi må vel helst klare å prøve 40. Jeg vil gjerne ha flere gode ideer til hvordan vi skal klare det, sier Grande til Klassekampen.