av Dan Hanssen

Unner ikke svenskene å handle billigvarer fra Kina

17 Feb, 2018
Den svenske staten har sett seg lei på at svensker handler billige varer fra Kina, og innfører fra 1. mars en avgift på 75 kroner per pakke, i tillegg til moms. Dermed vil trolig hundretusenvis av pakker ikke bli hentet ut, og sendes dermed hele veien tilbake til Kina.


Dette melder SVT.


Pakker som har en verdi på på under 1500 kroner slipper å betale moms. For pakker som koster mer enn 1500 blir det både moms, toll og et administasjonsgebyr på 125 kroner.


Hver uke kommer det hele 600.000 pakker inn på Postnords terminal på Arlanda utenfor Stockholm. På sikt vil trolig antallet reduseres.


Smutthull


Det er for tidlig å si hvilken effekt dette vil ha, men det er trolig at pakkene fra Kina og andre land vil bli merket som gave, slik at pakkene likevel kommer inn i landet avgiftsfritt. Dette er et eldgammelt triks norske forbrukere har brukt i årevis.


- Når jeg kjøper noe på eBay som koster mer enn 350 kroner inkludert frakt, ber jeg bare avsender om å sende det som privatperson, krysse av for gave, og skrive en verdi til under 1000 kroner.
Dette sier en leser DINAVIS.no har vært i kontakt med.


Mannen handler årlig for ca. 50.000 kroner på nettsteder som eBay, og har aldri betalt en krone i avgifter til staten. Mannen hevder dette er et triks som de fleste «drevne» netthandlere benytter seg av.
- Hvorfor betale avgifter når du kan slippe, spør mannen retorisk.Kinesiske selgere er flinke til å tilpasse seg, og mange av dem vil trolig gjøre nettopp dette når de i fremtiden skal sende varer til svenske forbrukere.