av Dan Hanssen

NRK sensurerer påskekrim

22 Mar, 2018
For å skåne det norske folk, sensurerer NRK sekvenser med 22. juli-referanser fra en tv-serien «Shetland»


Dette melder Verdens Gang.


Det er totalt tre sekvenser med 22. juli-referanser som tas bort fra den britiske serien som NRK har kjøpt inn fra britiske ITV.


– Da vi så den ferdige versjonen så vi at 22. juli-terroristen var nevnt i en del av dialogen mellom en etterforsker og en av de mistenkte. Vi syntes det var unødvendig at hans navn var nevnt og det hadde ingen betydning for fortellingen. Det kan skape andre reaksjoner hos et norsk publikum enn i et britisk publikum, sier redaksjonssjef for programinnkjøp i NRK, Fredrik Luihn til VG.


NRK hevder også at 22. juli-refransene var unødvendige for norske tv-seere.


Overfølsomt


Forfatteren av boken En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya synes sensuren er merkelig, og mener det er en berøringsangst rundt 22. juli.


– Jeg synes det virker merkelig å klippe ut noen korte sekvenser i en serie. Begrunnelsen at 22. juli har en annen betydning i andre deler av verden synes jeg er rar. Vi burde kunne tåle andres oppfatninger og tolkninger av denne hendelsen. Det er ikke noe vi kan sensurere bort. Jeg synes det hele virker overfølsomt fra NRKs side, sier Aage Borchgrevink til VG.