av Dan Hanssen

Ryanair satser i Danmark fremfor Norge og Sverige

21 May, 2018
Som kjent førte flypassasjeravgiften som Trine Skei Grande og Venstre var pådrivere av til at Ryanair droppet Rygge, og flyplassen ble nedlagt. Nå som også Sverige har fått flypassasjeravgift, sier Ryanair at det eneste landet i Skandinavia de ønsker å satse på, er Danmark.


- Vår satsing i Skandinavia vil være fra København og i Danmark. Det er ikke aktuelt å satse mer i Norge eller Sverige hvor de fortsetter å legge på miljøskatt på fly, sier Michael O'Leary, konsernsjef i Ryanair i selskapets kvartalspresentasjon mandag, ifølge Nettavisen.


«Grande-avgiften»


Den norske avgiften ble innført 1. juni 2016, eller en budsjettavtale mellom Fremskrittspartet, Høyre, KrF og Venstre. Trine Skei Grande er den som har fått aller mest kritikk for at avgiften ble innført, og avgiften har av flere blitt omtalt som "Grande-avgiften".


Avgiften som nå er innført i Sveige er den samme trinnvise avgiften som Venstre ved flere anledninger, senest i statsbudsjettet for 2018, foreslo. Kort fortalt vil avgiften avhenge av hvor langt man reiser, og man betaler deretter.


Trine Skei Grande og Venstre har ivret etter å innføre en ny avgift etter tysk modell. Det eneste problemet er at Tyskland har innsett at avgiften ikke fungerer, og landets justisminister har tatt til orde for å fjerne den.


I mars i fjor ble det også kjent at Østerrike halverer sin flyseteavgift, og på sensommeren ble det altså kjent at Tyskland vil avskaffe sin helt. Også I Nord-Irland og Skottland planlegges det nå å halvere skatten, og trolig fjerne den helt.


Tysklands finansminister Birgitte Zypries mener at den tyske avgiften bør bort for å bedre konkurransesituasjonen for den luftfartsindustrien i landet. I fjor sommer gikk Air Berlin konkurs, og Lufthansa har nå ingen tyske konkurrenter som internasjonal aktør.


Den store debatten i Sverige handler nå om hvilke flyplasser som skal kompenseres. Så langt har regjeringen gått med på å gå kompensasjon til flyplasser i Nord-Sverige, samt på Gotland. Det som uansett er sikkert er at avgiften i Sverige innføres 1. april i år.


Flere er nå engstelige for passasjergrunnlaget på sine lokalflyplasser. Mange har også spekulert i om Skavsta-flyplassen utenfor Stockholm kommer til å lide samme skjebne som Rygge nå som den svenske flypassasjeravgiften er innført. Skavsta blir i all hovedsak betjent av Ryanair-flyvningen, samt noen få flyvninger med Wizz Air, et annet lavprisselskap.