av Dan Hanssen

Netthandelen kommer på toppen av grensehandelen

26 Aug, 2018
Drikkeprodusentene er bekymret over at de siste grenehandelstallene fra SSB skjuler en kraftig økning av netthandelen med brus og godteri. De siste tolv månedene økte grensehandelen med fire prosent til vel 15 milliarder kroner, men første kvartal i år er tilnærmet uendret sammenlignet med 2017.


- Netthandelen inngår ikke i disse tallene, og her rapporteres det om en voldsom vekst. Vi har også klare indikasjoner på at grensehandelen med brus har økt mer enn for andre varer. Jeg frykter at vi ved årsskiftet vil se en langt mer skremmende utvikling. Det vil være dårlig nytt for norske bedrifter, arbeidsplasser, politikernes skatteinntekter og nordmenns folkehelse.


Slik kommenterer adm. dir. Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) de nye gresehandelstallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som ble lagt fram i dag.


Bjørnetjeneste


I januar i år økte regjeringen brusavgiften i Norge med 42 prosent og sjokoladeavgiften med 83 prosent. Samtidig ble grensen for avgiftsfri import økt til 350 kroner per sending. Resultatet er at nordmenn kan handle brus på nett til en tredjedel av prisen i Norge. Nome mener kombinasjonen av avgiftsøkning og avgiftsfri import er en bjørnetjeneste mot både folkehelse og arbeidsplasser i Norge.


Hamstrer alkohol og søtsaker


- Det er grunn til å tro at økningen for typiske lokkevarer som brus, søtsaker, alkohol og tobakk er ekstra stor. Nome viser til at brusprodusenter på svensk side har økt salget til grensebutikker med over 30 prosent så langt i år, mens salget av øl, vin og brennevin langs grensen økte med ni prosent i første kvartal.


- Se til Danmark!


Drikkeprodusentene spør seg nå hvor mange milliarder norske handlekroner som må forsvinner over grensa før regjeringen våkner og innser at de må ta grep og rette opp skaden som allerede har skjedd.


Han mener regjeringen bør se til Danmark, som har gått helt motsatt vei for å redusere grensehandelen:


– I Danmark har de valgt å kutte avgiftsnivået for brus og øl. Det har gitt flere arbeidsplasser, mer investeringer, høyere avgiftsinntekter og lavere konsum. Det er fortsatt mulig for den norske regjeringen å snu og gå tilbake på avgiftsøkningen som kom i januar, understreker Nome, som også peker på at 350-kronersgrensen for avgiftsfri import må fjernes.