av Dan Hanssen

Rapport viser at stopp for tollfri netthandel vil gi 101 nye jobber

21 Nov, 2018
Ifølge en rapport fra Oslo Economics vil KrFs stopp av den tollfrie netthandelen på under 350 kroner skape mellom 101 og 158 årsverk i årene frem til 2023.

De siste årene har blant annet Virke vært lobbyister for å stoppe dagens tollfrie netthandel på varer under 350 kroner. Nå har de etter mange års kamp fått gjennomslag, men hvor mange arbeidsplasser som vil skapes, og hvor mye staten vil tjene på dette er høyst uklart.

Da Sverige innførte en tilsvarende lov fra 1. mars i år falt etterspørselen etter billigvarer fra Asia dramatisk, og svenske PostNord måtte returnere tonnevis med varer som ikke ble hentet ut.

På det meste mottok svenskene mellom 120.000 og 150.000 pakker hver eneste dag på Arlanda. For å håndtere alt utenlandsposten åpnet PostNord en terminal i Örebro og ansatte ca. 250 personer.

250 postansatte mister jobben ved årsskiftet

Etter at avgiften ble innført 1. mars har antallet forsendelser sunket til 15.000, og nå legges terminalen ned.

Hvor mange postansatte som kommer til å bli miste jobbene sine i Norge når avgiften blir innført her til lands er ennå for tidlig å si.

Ifølge rapporten har gjennomsnittsverdien på gjenstandene bestilt via denne ordningen vært på 77 kroner.

Hovedgrunnen til at det har vært så populært å handle fra Kina kan tenkes å være at det er billigere å sende en småpakke fra Hong Kong til Alta enn fra Grünerløkka til St. Hanshaugen i Oslo.