av Dan Hanssen

Fra nyttår vil det koste 16 kroner å sende et brev

21 Nov, 2018
Fra nyttår øker Posten Norge prisen på å sende et brev med over 14 %, fra 14 til 16 kroner. Dette til tross for at A- og B-post i år ble slått sammen hvilket medfører at fremsendingstiden har økt fra 1 til 2 virkedager.

Posten er ikke det den var før. DINAVIS får ukentlig inn nyhetstips fra ulike personer som klager på Posten. Det dreier seg om at postleveringen foregår senere enn før, at posten bruker lenger tid på å komme frem eller at avisene ikke blir levert på utgivelsesdagen.

I løpet av de siste årene har vi opplevd at posten har begynt å ta seg betalt ekstra for brev tykkere enn 2 cm, at posten ikke lenger leveres på lørdager og at A- og B-post er slått sammen. Dette gjør at posten kommer frem senere enn tidligere. Med dette som argumentasjon har Posten Norge nå tatt til orde for postombæring annenhver dag.

Når dette så blir innført er det lite trolig at nordmenn vil sende særlig med brev når det skal ta så lang tid før disse kommer frem. Til slutt kan vi kanskje ende med postombæring kun en gang i uken.

Fra 2019 vil det koste så mye som 80 kroner å sende et brev som er mer enn 7 cm tykt, uavhengig om dette veier over eller under 20 gram.
Å sende en ekspresspakke på to kilo over natten kan koste så mye som 1195 kroner, mens for en uemballert sykkel skal postverket ha 1080 kroner for levere.

Skal man sende et verdibrev koster dette 452 kroner. I tillegg tar Posten seg betalt for både forseglingstape og porto.

Dyrt å tilbakekalle forsendelser

Tilbakekalling av sending som ikke er utlevert til mottaker koster 188 kroner fra nyttår. I tillegg til porto.

Å sende pakke til utlandet blir heller ikke noen billig fornøyelse. For forsendelser på inntil 1 kilo vil koste 355 kroner. I tillegg må du ut med 24 kroner for hver kilo.

Det å drive nettbutikk fra Norge til utlandet kommer med andre ord til være lønnsomt for få, med mindre varene man eksporterer er av den eksklusive sorten med høy verdi.

Hele Postens prisliste kan du finne her. God fornøyelse!