av Dan Hanssen

Ventetiden hos politiet er den lengste på 10 år

30 Dec, 2018
Politireformen som skulle effektivere det danske politiet var trolig ikke så effektiv likevel. De siste årene har nemlig saksbehandlingenstiden bare økt og økt. Hvis du skulle være så uheldig å være offer for vold, voldtekt eller innbrudd er det tale om 108 dager i gjennomsnitt. Også i Norge høster vår egen nærpolitireform massiv kritikk.

Dette melder Danmarks Radio (DR) som har hentet inn ferske tall fra det danske Rigspolitiet.

Økning

Til sammenligning tok det i 2017 gjennomsnittlig 99 dager fra politiet mottok en anmeldelse til de enten tok ut siktelse eller lukket saken.

Grensekontroll og terror

- Vi har vært inne i en periode hvor vi har vært nødt til å prioritere. Dette sier politidirektør i Rigspolitiet, John Vestergaard og viser til at grensekontroll og overvåkning i forbindelse med potensielle terrormål har lagt beslag på mange politiansatte de siste årene, sier han til DR.

Også i Norge høster den norske nærpolitireformen kritikk

«Situasjonen er enkel; politiet har fått en mengde nye krevende oppgaver og ressursene brukt til omorganisering tas fra de tidligere prioriterte oppgavene som ikke var så synlige på måleparametrene; service, bistand og nettopp forebygging.»

Dette skriver forskerne Vanja Lundgren Sørli og Paul Larson ved Politihøgskolen i en kronikk på Politiforum.

– Vi mener det er større avstand mellom politi og publikum, det handler om flere ting, men det viktigste er at publikum kjenner politiet dårligere og at politiet kjenner publikum dårligere, sier førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Vanja Lundegren Sørli til NRK.

Det kan altså tenkes at Norge har fått en fjernpolitifreform, i stedet for en nærpolitireform.