av Dan Hanssen

SSB: 40 % av afghanerne reiser på ferie til hjemlandet

30 Dec, 2018
Etter at de har flyktet fra krig i hjemlandene sine til Norge, drar mange av dem på ferie til landene de rømte fra. Irak topper statistikken hvorpå 71 % drar på ferie, mens tallene for Afghanistan og Somalia er på henholdsvis 40 og 24 %.

Det var Aftenposten som først meldte om denne saken.

4 av 10 afghanerne drar altså tilbake til hjemlandet. Også andre personer med opprinnelse i noen av verdens farligste land drar hjemover på ferie når lengselen blir for stor.

Aftenposten har intervjuet mange av de som drar på ferie til hjemlandet.

– Jeg jobber for å få stabiliteten tilbake i Somalia slik at Vesten slipper belastningen med at vi kommer hit. Dere sier: «Hvorfor kommer du?». Så sier dere «Hvorfor drar du tilbake?» Hvis jeg drar tilbake, kan jeg bidra til at det ikke kommer flere hit, sier hun til avisen.

Ifølge Store norske leksikon er Somalia et av verdens fattigste land, og har siden 1980-tallet vært herjet av konflikt og krig. Disse har bidratt til flere tilfeller av alvorlig tørke og sult, og til et stort antall flyktninger, både ut av Somalia og internt i landet. Fra midten av 2000-tallet har terroristgruppen al-Shabaab utgjort en sikkerhetstrussel.

70 prosent eller mer blant dem som har besøkt Somalia og Eritrea, oppgir opphold på fire ukers varighet eller mer, skriver Statistisk Sentralbyrå i sin rapport som Aftenposten baserer artikkelen sin på.

Bildet øverst i saken: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på besøk i en av leirene for de mange som har flyktet inn til hovedstaden Mogadishu. En tredel av befolkningen i hovedtsaden er folk på flukt i eget land.