av Dan Hanssen

Norske ungdommer er lei av de voksnes seksualmoralisme

01 Jan, 2019
En ny rapport fra Redd Barna konkluderer med nakenbilder sendt mellom dagens unge er mer vanlig enn foreldre kanskje skulle tro. De unge som var med i undersøkelsen oppfordrer voksne til å kutte ut sin moralske pekefinger og innfinne seg i at vi lever i en annen tid enn da de vokste opp.

Ungdommene i rapporten forteller om en rekke positive sider ved å dele nakenbilder, og synes voksne mangler nyanser og kunnskap om de komplekse sidene ved deling av bilder. Ungdommene forteller at nakenbilder kan være en morsom måte å flørte på og øve seg på å fremstå som seksuelle subjekter. Nakenbilder deles som et uttrykk for nærhet, intimitet og tillit mellom kjærester, eller mellom venner «på tull», for å vise frem undertøy og få bekreftelse og komplimenter på kroppen sin. Studier viser at deling med kjæresten er den vanligste formen for deling av nakenbilder.

Bildedeling er en viktig del av vennskap og flørt

Internett, sosiale medier og bildedeling er en naturlig del av barn og unges hverdagsliv. Barn er vant til at voksne deler bilder av dem i en rekke situasjoner fra de er små. Når de selv får sin egen smarttelefon rundt niårsalderen, er det gøy og spennende å selv kunne dele bilder med venner. 5 Norske 13-16-åringer sender i snitt mellom 100 og 600 meldinger, hovedsakelig bilder, via Snapchat daglig. 6 I tillegg kommer andre delingsplattformer.

At bildenes innhold endrer seg når man blir eldre, forelsker seg og utforsker sin seksuelle identitet, kan ses som en forlengelse av den delingskulturen de er oppvokst med. 7 Når man fra tidlig barndom er vant til at alle små og store øyeblikk skal dokumenteres og deles, føles det ofte naturlig å bruke bilder og film som del av flørt og venn - skapelig tilknytning, og å øve på å se seg selv som seksuelle vesener.

Kontekst er avgjørende for om man velger å dele

Kontekst og omstendigheter spiller en viktig rolle i ungdoms vurdering av om og hvem deler bilder med, og hvor mye de eksponerer seg. Nakenbilder blir i første rekke delt mellom to personer, som regel en man liker, er interessert i eller er kjæreste med, eller mellom venner. Ungdommene så ned på det å legge seksualiserte bilder åpent ut på Instagram eller dating- og flørtetjenester som Tinder, Deiligst eller Hotornot.

Gutter sender bilder til hverandre. Det er mer på kødd, det er mer vennskapelig. Det er humor å dele bilder, sier en av Røde Kors’ respondenter.

De er engstelige for foreldrenes reaksjon og sanksjoner som å miste tilgang til nettet, sosiale medier og nettverk.22 I tillegg er det vanskelig for voksne å sette seg inn i den seksuelle utprøvingen som foregår digitalt.

Voksne må forstå og kommunisere bedre om nakenbilder

Ungdommene var unisont enige om at voksne må bli bedre på å forstå hvorfor ungdom deler nakenbilder og ikke minst nyansene i delingen. Å dele et bilde av seg selv i ny bikini kan for mange være like naturlig som å sende et bilde av hva de spiste til middag. Ungdommene ga uttrykk for at de ønsker at de voksne interesserer seg for deres digitale liv, hvis de gjør det på en respektfull og ikkemoraliserende måte.

Vokste opp i en annen tid

– Jeg tror ikke de skjønner i det hele tatt. De har vokst opp i en helt annen tid. Hvis du flørta, sa du det på en måte direkte til dem. Du sendte ikke et bilde. For voksne er bilder bare noe veldig skamfullt. De må ha litt forståelse, og se at det kan være både positive og negative grunner til å dele bilder.