av Dan Hanssen

Satt opp prisene på sigaretter med over 13 %

02 Jan, 2019
Over natten har Kolonial.no satt opp prisene på tobakk med 13,22 %. Prisendringen skjedde før nyttår. Derfor er det trolig at prisene igjen vil stige ettersom at tobakksavgiften for 2019 ble vedtatt.

Aldri før har det vært så dyrt å røyke som i Norge som nå. Smuglersigaretter er lett tilgjengelig i kiosker i landets storbyer som Oslo og Bergen, men også via grensehandel og taxfree kjøpes det mye sigaretter. Faktisk blir kun rundt halvparten av sigarettene som konsumeres i Norge omsatt via ordinære kanaler, og tendensene vil trolig bare øke.

I motsetning til mange andre europeiske land har ikke Norge makspris på sigaretter. Derfor kan bensinstasjoner, kiosker og andre ta langt mer for sigarettene enn i de vanlige dagligvarebutikkene. I Sverige har de for eksempel «högsta priset» på sine sigaretter, som medfører at innehavere av tobakksutsalg ikke får tjene grovt på andres avhengighet. I Sverige koster en pakke sigaretter det samme, uavhengig om du kjøper den på bensinstasjon eller på nærbutikken.

DINAVIS har i denne omgang ikke tittet nærmere på bakgrunnstallene, men det er nærliggende å tro at grunnen til at vi har høye tobakkspriser i Norge ikke bare er på grunn av statlige avgifter, men også det faktum at utsalgsstedet kan ta betalt så mye de vil. En pakke Marlboro Gold koster eksempelvis 119 kroner på Rema, mens den på 7-Eleven koster 131. I Sverige koster en tilsvarende pakke sigaretter 64 kroner.

En av DINAVIS’ lesere, som også er fast kunde hos Kolonial.no opplevde i desember måned at prisene deres på sigaretter økte over natten.

Tidligere kostet sigarettene 105,90, men uken etter kostet de plutselig 119,90, sier den 47 år gamle kvinnen fra Oslo til DINAVIS.

Det er en prosentøkning på 13,22 %.

Etter at Kolonial satt opp prisene så drastisk har hun begynt å kjøpe sigaretter i Sverige eller under disk hos kiosker i Oslo sentrum, På ett av stedene får hun en kartong sigaretter for 600 kroner. Om hun skulle ha kjøpt sigarettene legalt i Norge ville det ha kommet på ganske nøyaktig det dobbelte.

DINAVIS har forsøkt å få kontakt med Kolonial siden 22. desember, men har fortsatt ikke fått svar på hvorfor sigarettene plutselig ble så mye dyrere.